Publikacija pod naslovom "Vodič za proizvodnju jagodastog voća" sadrži devet poglavlja unutar kojih se nalaze neophodne informacije počev od adekvatnog izbora vrste za uzgoj, nabavke sadnog materijala (lokacija, kategorije) do same tehnologije proizvodnje svake odabrane kulture pojedinačno (razmak sadnje, sistem uzgoja, agro i pomotehničke mjere).
Sadržaj prvog poglavlja podrazumjeva osnovne informacije o Reprocentru jagodastog voća H&H Fruit, kao baznoj jedinici za nabavku sadnog materijala različitih kategorija i finalnom mjestu prihvata, odnosno otkupa proizvedenih plodova odabrane vrste jagodastog voća.
Drugo poglavlje tretira vrste koje se ubrajaju u grupu jagodastog voća, s obzirom da se radi o proizvoljnom grupisanju ili klasifikaciji, te postoje mnogobrojna razmimoilaženja posebno u terminološkom smislu, što može biti zbunjujuće kako za komercijalne proizvođače, tako i one koji se uzgojem voćaka bave iz hobija. U okviru istog moguće je saznati osnovne informacije o kulturama (porijeklo, detaljniju podjelu, mogućnost uzgoja, zahtjevane uslove) kako onim uobičajenim u proizvodnji na našim prostorima, tako i istim koje su velika nepoznanica za bosanskohercegovačke proizvođače, ali se od istih u okviru Reprocentra H&H Fruit proizvodi sadni materijal (tkzv. neuobičajene vrste voća). Obrađene nove vrste jagodastog voća prestavljaju ujedno i njihovu promociju, a podaci koji će se dati prestavljaju prve informacije o istim, kako bi usljedila njihova introdukcija, te na taj način testirala mogućnost uzgoja u našim uslovima.
Treće poglavlje tretira problematiku o tome šta sve proizvođač mora uzeti u obzir prije sadnje odabranih vrsta jagodastog voća, te daje generalnu sliku u pogledu izbora lokacije, pripreme zemljišta, orjentacije tržišta, oblika organizovanja proizvodnje jagodastog voća i sl. U okviru ovog poglavlja takođe su predstavljeni principi integralne proizvodnje voća, sa osnovnim informacijama koje se odnose na zaštitu biljaka u datom sistemu.
Kroz poglavlja od četvrtog do devetog, predstavljeni su principi specijalističkih tehnologija uzgoja po vrstama jagodastog voća, i to sljedećim redoslijedom: jagode, maline i kupine, borovnice, brusnice, ribizle i ogrozdi, te aronija. Unutar svakog od ovih poglavlja nalaze se osnovne informacije u pogledu karakteristika date vrste za proizvodnju, sistem uzgoja sa razmacima sadnje i formom habitusa biljke, agro i pomotehničkih mjera zajedno sa programima zaštite od bolesti i štetočina u okviru koncepta integralne proizvodnje, kao i đubrenja.
SADRŽAJ
UMJESTO PREDGOVORA .............................................................................................. 8
1. REPROCENTAR JAGODASTOG VOĆA ........................................................................ 9
- Profil Reprocentra ........................................................................................................ 10
- Riječ više .................................................................................................................... 13
- Odlike rasadnika .......................................................................................................... 16
- Opis proizvoda rasadnika ............................................................................................. 18
- Otkup, prerada i skladištenje ........................................................................................ 20
- Opis proizvoda iz otkupa, prerade i skladištenja ............................................................. 20
- Otkup i prerada gljive .................................................................................................. 21
2. VRSTE VOĆAKA KOJE PRIPADAJU GRUPI JAGODASTOG VOĆA ............................. 22
- Jagode ....................................................................................................................... 24
- Maline i kupine ............................................................................................................ 27
- Ribizle ........................................................................................................................ 29
- Ogrozdi ...................................................................................................................... 29
- Josta .......................................................................................................................... 31
- Borovnice i brusnice .................................................................................................... 32
- Aronija ....................................................................................................................... 33
- Sibirska, kamčatska borovnica, lonicera, kamčatka ......................................................... 35
- Goji ............................................................................................................................ 38
- Asimina ...................................................................................................................... 40
- Sibirski kivi ................................................................................................................. 43
- Plavi grah ................................................................................................................... 44
- Pasji trn ..................................................................................................................... 45
- Šib/saskaton ............................................................................................................... 46
- Jagoda drvo ................................................................................................................ 47
3. RAZMATRANJA PRIJE SADNJE JAGODASTOG VOĆA .............................................. 48
- Osnovne odlike jagodastog voća ................................................................................... 48
- Faktori koji utiču na uspješnost proizvodnje jagodastog voća .......................................... 13
- Odabir vrste jagodastog voća za uzgoj .......................................................................... 50
- Ekonomija i tržište ....................................................................................................... 51
- Izbor kultivara ............................................................................................................. 52
- Izbor mjesta ............................................................................................................... 52
- Zemljište ili tlo ............................................................................................................. 53
- Drenaža ...................................................................................................................... 55
- Predkultura ................................................................................................................. 56
- Mrazišta ...................................................................................................................... 57
- Dostupnost vode za navodnjavanje ............................................................................... 57
- Orjentacija redova u plantaži ........................................................................................ 58
- Oblici organizovanja proizvodnje jagodastog voća .......................................................... 58
- Integralna proizvodnja jagodastog voća ........................................................................ 59
- Organska proizvodnja jagodastog voća ......................................................................... 60
- Uzgoj jagodastog voća u vrtu ....................................................................................... 61
- Predranje za zasnivanje plantaža jagodastog voća ......................................................... 62
- Određivanje potrebe za fumigacijom/dezinfekcijom zemljišta .......................................... 62
- Nabavka sadnog materijala .......................................................................................... 63
- Priprema zemljišta ....................................................................................................... 63
- Zadovoljenje potreba biljaka jagodastog voća za hranjivima ........................................... 64
- Kapacitet izmjene kationa u zemljištu ........................................................................... 65
- Zasićenost zemljišta bazama ........................................................................................ 65
- pH zemljišta i korekcija istog ........................................................................................ 66
- Primjena neorganskih đubriva u proizvodnji jagodastog voća .......................................... 68
- Dodatna razmatranja za organske uzgajivače ................................................................ 71
- Dodavanje hranjiva putem komposta ili stajnjaka .......................................................... 71
- Značaj organske materije u proizvodnji jagodastog voća ................................................ 72
- Usjevi za zelenišno đubrenje ........................................................................................ 73
- Đubrenje biljaka jagodastog voća na bazi analize tkiva ................................................... 73
- Kontrola korova u zasadima jagodastog voća ................................................................. 73
4. JAGODA .................................................................................................................. 75
- Tehnologija proizvodnje stalnorađajućeg tipa jagode tzv. ‘mjesečarke’ ............................. 75
- Intenzivna tehnologija proizvodnje jednorodne jagode ................................................. 100
- Ponuda sadnog materijala jagode Reprocentra jagodastog voća H&H Friut ..................... 102
5. MALINA i KUPINA ................................................................................................. 108
- Jedno i dvogodišnji tip maline ..................................................................................... 112
- Tehnologija uzgoja dvogodišnjih sorti maline ............................................................... 112
- Tehnologija uzgoja kultivara jednogodišnjeg tipa maline ............................................... 130
- Tehnologija uzgoja kupine .......................................................................................... 158
6. BOROVNICA ......................................................................................................... 164
7. KRUPNOPLODNA BRUSNICA ................................................................................ 190
8. RIBIZLE I OGROZDI ............................................................................................. 195
9. ARONIJA ............................................................................................................... 205
10. NAŠI SARADNICI ............................................................................................... 209
SADRŽAJ ................................................................................................................... 213
Naziv: Vodič za proizvodnju jagodastog voća
Pripremili: Prof. dr Mirsad Kurtović, Adnan Maličević dipl. ing. agr. (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo); Muhamed Palačkić manager (HEKO d.o.o. Bugojno)
Izdavač: Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit, Heko doo Bugojno; Sultan Ahmedova 77; Tel/fax: 030 252 420, 030 254 240; e-mail: info@heko.ba, hhfruit@heko.ba; www.heko.ba
Tehnička obrada: Adnan Maličević
Tiraž: 1.500 primjeraka
Štampa: Grafika, Bugojno
Datum izdanja: Oktobar, 2012. godine
Broj stranica: 215
0 komentara:
Objavi komentar