Cijepljenje i rezidba voćaka - malina

Prvi dokazi o uporabi maline za hranu potječu još iz kamenog i brončanog doba. U 1. stoljeću nakon Krista Plinije je opisao postojanje maline u planinama Ida u srednjoj Aziji, pa otuda potječe i njezin botanički naziv...

U staroj Grčkoj i Rimu malina se rabila kao ljekovita biljka. U zapadnoj Europi počinje se uzgajati tek u 16. stoljeću, stotinjak godina kasnije dolazi u Sjevernu Ameriku, a tek se u 19. stoljeću uzgoj maline širi u Rusiji, vjerojatno zato što se mogla naći u velikoj količini u prirodi.

Europska malina može se naći u divljem stanju sve do Skandinavije na 70. stupnju sjeverne zemljopisne širine. Krajem 18. i početkom 19. stoljeća opisan je veći broj sorata.

Premdaje malina samooplodna, bolje rađa ako se oprašuje polenom druge sorte. Da bi plodovi bili krupni, neophodno je oprašivanje pčelama.

U sklopu: Priručnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Naziv: Cijepljenje i rezidba voćaka

Autor: Tomislav Jemrić 

Podijeli na Google Plusu

O nama - Unknown

Web site o proizvodnji maline, za proizvođače maline i za sve one koji bi to htjeli postati. Ovdje se nalazi mnogobrojna literatura o malini i uzgoju maline.
    Blogger - Komentar
    Facebook - Komentar

0 komentara:

Objavi komentar