Plodovi vrsta voćaka pomološke grupe jagodasto voće, obzirom na njihov hemijski sastav, odlikuje se visokim sadržajem bojenih materija, minerala. vitamina i organskih kiselina, sa nešto manjim sadržajem šećera, u odnosu na plodove nekih drugih vrsta iz grupa jabučastih i koštićavih voćaka. Zbog ove odlike savremena nauka o ishrani ljudi, grupi jagodastog voća daje posebno mjesto, naročito u ishrani mlađih, bolesnih i starijih kategorija stanovništva.
Razvojem rashladnih tehnika u poljoprivredno-prerađivaćkoj industriji, osobito sistema za duboko zamrzavanje plodova, značaju uzgoja jagodastog voća i svim njegovim aspektima daje poseban podsticaj. Uporedo sa osavremenjavanjem rashladne tehnologije, u okviru prerađivačkih pogona, razvijaju se i tehnologije tople prerade koje rezultiraju čitavim nizom prerađevina čiju građevnu komponentu čine pojedine ili cijela gnupa voćnih kultura iz kompleksa jagodastog voća. Finalne proizvode i poluprerađevine jagodastih voćnih kultura danas koristi industrija tijesta i peciva, konditorska industrija, industrija mesa (bojadiseri finalnih mesnih proizvoda), te industrija za preradu voća i voćnih napitaka.
Svježe, zamrznuto i prerađeno jagodasto voće uveliko su predmetom međunorodne trgovine i ulaze u robne lista za razmjenu i u privredno razvijenim zemljama svijeta. U ovom pogledu, jagodasto voće, zbog svojih specifičnih osobina ploda, široke upotrebna vrijednosti, kao i visokog stepena adaptivnosti na heterogena uslove uzgoja, u sklopu svih gajenih, a privredno važnih kultura voćaka, zauzima posebno mjesto.
Svaka voćna kultura iz ove grupe ima intenzivno radni karakter, odnosno zahtjeva veliko učešće živog rada, posebno u pojedinim radnim operacijama, ali Istovremeno na relativno maloj površini, dajući dobre prinose i omogućavajući ostvarenje profitabilne proizvodnje. U vezi s tim, gledano sa aspekta malog posjeda uzgoj jagodastog voća predstavlja dobar i koristan odabir proizvodnje, koja se uz to, bez većih poteškoća. može kombinovati i na mješovitom gazdinstvu.
Jagodasto voće, posebno jagoda i malina na našim prostorima imaju dugu tradiciju gajenja. Prerađevine i svježi plodovi ovih kultura proizvedeni u našim zasadima predstavljaju cijenjenu robu, ne samo na domaćem, nego i na stranom tržištu. Nastojanja naših proizvođača, i u narednom periodu, u krajnjem treba da teže ovom cilju, naravno uz maksimalnu intenzifikaciju, odnosno savremeni pristup primamoj proizvodnji i modernizaciju svih segmenata prerade ponuđenog jagodastog voća.
Sadržaj
1. Jagoda ...................................................................................................... 9
2. Malina ..................................................................................................... 47
3. Kupina ..................................................................................................... 77
4. Ribizla ................................................................................................... 109
5. Ogrozd .................................................................................................... 131
6. Borovnica ................................................................................................. 149
Literatura .................................................................................................. 165
Naziv: Jagodasto voće, Prvo Izdanje
Autori: Prof. dr Mirsad Kurtović, Fuad Gaši dipl. ing., Mr Pakeza Drkenda, Mr Semina Hadžiabullć
Biblioteka "Svojim rukama" knjiga 1
Nakladnik: Natura Ramae doo Prozor-Rama
Za nakladnoka: Ing. Milka Juritić
Urednik: Josip Juričić dip. oce.
Recenzenti: Prof. dr Dževad Jarebica, Doc. dr Agan Kojić
Tehnička priprema: Zdenka Varoškić, Emir Habibović
Tisak: Rototisak, Prozor-Rama
Godina izdanja: 2003
Broj stranica: 163
0 komentara:
Objavi komentar